Gismo, a hős szörnyecske

Nagyon kell a jó példa

2015. április 22. - Gismo8

 

"Lights will guide you home"

Egy kifordított világban élünk. Az az igazság, hogy az igazi, örök érvényű értékek nem termelnek számszerűsíthető profitot, nem nő tőlük a GDP, ezért nyilvánvalóan a profitorientált intézmények, cégek, magánvállalkozók, médiumuk vagy akár a kormányok, nem fordítanak különös figyelmet ezekre. A reklámok, a promóciók a boldogság önkényes értelmezését közvetítik. Értsd: "Vedd meg ezt, akkor vagy menő, akkor vagy boldog". Ebből élnünk, erről szól a fogyasztói társadalom.

Szóval az évezredeken át tartós értékeket lecseréljünk évente eldobható csilli-villi telefonokra meg ruhákra meg mindenféle egyéb kacatra.
Milyen időtálló értékekre gondolok? Tavaly írtam erről egy posztot "te miben hiszel?" címen, s bennem ez azóta sem változott, kiemelem belőle az egyik legfontosabb részt:

"A Család szeretete. A szerelem csodálata. A zene ereje. Egymás segítése  (nem csak akkor, ha baj van).Önzetlenség !mértékkel!. Álmok, amikért mindent megtennénk. Akaraterő, amire mindig szükségünk lesz. Inspiráció, hogy jobbak legyünk önmagunknál. És igen: hogy ez a világ lehet sokkal jobb, ha ezeket a dolgokat előtérbe helyezzük és megértjük fontosságukat."

De nem csak a reklámok szolgáltatnak szerintem rossz példát. Hány és hány erkölcsileg minden szempontból megvetendő idolt (celebet) mutat be a médiua különböző valóság show-k keretein belül idénysszerűen? Így lesz a gyerekeinknek a követendő példa a cédaság, a bunkóság, a tanulatlanság. Na és ez a szomorú.Egy szó mint száz,a jelenlegi berendezkedés gyors, rövidtávú, ám bizonyos szintű változatosság útján fenntartható profittermelésre van finomhangolva. 

 


o-dad-with-kids-facebook.jpg

Kire nézzen fel a gyermeked, ha nem Rád?


Ezek a tények. Szerintem. Nem hiszti. Mert tudom, hogy azzal nem vagyok előrébb. De elfogadni sem vagyok hajlandó. Szerintem ez így: NEM OKÉ.
De azzal, hogy okoskodok, hogy jól meg mondom, hogy mi a baj, és hogy mit hogy kellene csinálni, azzal nem változik semmi. De tényleg semmi, csak bánatos, elégedetlen, és csalódott leszek. 
Minden nap megtehetjük - hogy a sok szartól, amit kapunk - gyerekesen besértődünk...vaaagy kihúzzuk magunkat és megmutatjuk, hogy lehet máshogy is. 

A példamutatást ugyan is nem elvárni kell, hanem csinálni, a többit meg ráhagyni a világra.

Ennyi a dolgunk. Ezért csinálom amit csinálok, úgy, ahogy csinálom. Mert itt nem csak Rólam és Rólad van szó, hanem, Róluk, is, akik utánunk jönnek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://gismo8.blog.hu/api/trackback/id/tr297385644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása