Gismo, a hős szörnyecske

Leküzdeni a lehetetlent...5+1 módszer a hangyáktól

2014. szeptember 15. - Gismo8


Dal a poszthoz:



"When I'm working yes I know I'm gonna be
I'm gonna be the man who's working hard for you"

Tudom, hogy sokan talán már unják ezeket a "10 pont a boldogsághoz", meg a "389 pont a nők megértéséhez" (amúgy az is kevés) cikkeket, mert mostanában nagy divat lett, de szerintem ez tetszeni fog.

Bemutatom az alapszituációt:

problem.jpg
Ez itt a feladat. Odébb kellene vinni.

antu.jpg

Ez pedig Te vagy, egy apró hangya a semmi közepén. :)

Gyakran megesik az emberrel(hangyával), hogy úgy érzi, a feladat egyszerűen túl nagy falat neki:
antwork.jpg

Mondjuk, a hangyát például pont nem érdekli, hogy mekkora a feladat, ahogy az elején Téged sem. Csinálni kell, na!

Persze akadnak olyan feladatok, amikkel hiába szenvedünk akármeddig, nem boldogulunk:

antwork.jpg
Nem halad a dolog :(

Köztudott a hangyákról, hogy jól szervezettek és hihetetlen dolgokra képesek, ezért a hangyákhoz fordultam és összegyűjtöttem, hogy ők hogy csinálják. Van itt 5+1 módszer, amivel túllendülhetsz, amivel sikerülhet megoldani a problémát, átugrani az akadályt, elvégezni a feladatot. De még mielőtt  tovább haladnánk, egy pár dolgot jó ha tudsz a hangyákról:

a. Egy hangya agya 250.000 agysejtből áll. Az emberi agy 10 milliárdból. Tehát elvben kb 40.000-szer több eszed van, mint egy hangyának.
b. Egy hangya átlagosan 45-60 napig él. Magyarországon a 2013-as adatok szerint a születéskor várható átlagéletkor (Nők és férfiak vegyesen) 70 év felett van.
c. A hangyák testsúlyuk 50-szeresét is elbírhatják.

Persze tudjuk, a hangyák kőkemények. Nincs ember, aki elbírná súlyának akár csak 20X-át sem. De induljunk ki abból, hogy a problémáink megoldására nem nyers erőre van szükség.
Az első két pont szerint, minden feladatnak úgy vágsz neki, hogy 40.000-szer okosabb vagy, és legalább 426-szor több időd van
(itt az élettartammal játszadoztam) az akadály leküzdésére, mint egy hangyának. Így már jobbak az esélyek, nem? :)
Konkrétan a hangyánál 17.040.000-szor esélyesebb vagy bármilyen feladat megoldására.

Na de jöjjön az 5+1 hangyatrükk

1. Ne misztifikáld túl!
antbig.jpg
Gyakran egyszerűen rosszul lőjük be a megoldandó feladat nehézségét. A kihívások óriásinak tűnnek, magunkat pedig hajlamosak vagyunk a feladathoz képest alábecsülni. S ha így megyünk neki a dolgoknak, természetesen a sikertelenségünk egyik legnagyobb oka éppen ez lesz. Általában minél többet foglalkozunk a dolog nagyságával, annál nagyobbnak éljük meg még a legkisebb gondokat is.
Egy hangya nem foglalkozik azzal, hogy mekkora az akadály, minden erejével azon van, hogy elmozdítsa, kúszva-mászva-húzva-tolva, mindegy, gyötri magát, hisz tudja: Ő maga nagyobbra valószínűleg nem nő, az akadály magától pedig nem lesz kisebb, így ezzel nem is foglalkozik. Szóval a Te dolgod az erőfeszítés, a tett nem a méregetés.

2. Próbáld máshogyantmáshogy.jpg
Újra és újra, UGYANÚGY nekifutni egy feladatnak és más eredményt várni nem épp a legokosabb megközelítés. Ennél azért talán még egy hangyának is több esze van. Hát még Neked!
(426X! Emlékezz) A legtöbben ragaszkodunk ahhoz, hogy ha valamit valahogy eltervezünk, akkor csak azért is úgy csináljuk, mert hát biztosan nem tévedhetünk, hogy azt ÚGY KELL! Pedig de. Nagyon is. Én például lépten-nyomon rájövök, hogy a legtöbbször nem úgy oldom meg a dolgokat, ahogy legelőször nekifutok. (pedig mindig annyira okosnak hiszem magam :D) Szóval, a lényeg: ha nem megy úgy, ahogy eddig próbáltad: Próbáld máshogy!

3. Ha így sem megy, kérj segítséget!
ant2.jpg
Ha minden erőfeszítésed ellenére sem megy, és már a stratégiádon is változtattál, de nem hozott sikert, akkor fogadd el és nyugtasd meg magad.
(nyugodj le a pi***ba! :D) Lehet, hogy tényleg nem fog menni. Pánikra továbbra sincs semmi okod. Sem pedig az elkenődésre. Ha nem megy, nem megy. Vállat ránt, elfogad, és keres más megoldást. Egy segítő kéz, vagy néha egy lökést adó pár szó épp elég, hogy végre meginduljon a dolog. Tapasztalatom, hogy az ember azonban nem úgy gondolkodik, mint a hangya. Nem akarjuk terhelni a másikat, szégyellünk/félünk segítséget kérni. Pedig valójában szeretünk egymásnak segíteni és szívesen tesszük. Hisz erről (is) szól az élet, nem? Na, akkor meg? Kérj segítséget. És ha tőled kérnek, segíts Te is!

4. Ha nem elég, kérj még többet, együtt minden könnyebb.
ant3.jpg
Az, hogy egy hangya a testsúlya 50-szeresét elbírja bakkfitty. Nehogy azt hidd, hogy egy faj, ami a dinók korától mái napig fennmaradt, annak köszönheti hogy még mindig a Földön él, hogy egyedei nagyobb morzsákat is elbírnak. Badarság. Egy hangyaboly igazi ereje abban mutatkozik meg, hogy csapatban dolgoznak. Hogy EGYÜTTműködnek. Ezért minél több embert vonsz be, annál nagyobb az esélye a sikernek. Nem mellesleg, bajban ismerszik meg a barát alapon, a közös munka életre szóló bajtársiasság alapja lehet. És minél többen vagytok, annál nagyobb a FUN factor (élmény, jókedv faktor) is. Szóval Team Up!

5. Ha még így sem...hát nyiss...

antökör.jpg
Egy SÖRT! Vagy bármit. Lesznek dolgok, amiket egyszerűen nem lehet/nem tudsz megoldani, még segítséggel sem. Ilyenkor bizony fölül kell kerekedni, elfogadni és élni tovább az életed. Nem biztos, hogy minden kő, amivel találkozol arra vár, hogy elmozdítsd.
Nyiss egy sört. Én a Sopronit javaslom, mert az egy pozitív sör. Keseregjen a halál. Egy életed van, leszel szíves nem végigszenvedni.
(Ezt mondjuk nem a hangyáktól tanulhatjuk el, de vicces kedvemben voltam photoshoppolás közben :D, ők nem tudom hogy csinálják.) De, ahogy a fenti képen látod: Ökör iszik magában! Ezért itt a +1 Tipp.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
+1. Ne légy Ökör!

antparty.jpg
Legyen bármekkora is a baj, állítson az Élet bármekkora feladat elé, gördítsen bármilyen akadályt utadba, soha ne feledd: Nem vagy egyedül. Vagy a család, vagy a barátok, vagy a párod, sőt akár idegenek az utcán, de mindig lesz valaki, akihez fordulhatsz segítségért. Ha úgy érzed nincs senki, hidd el: Tévedsz! Ha úgy is érzel, a jó hír, hogy tudsz változtatni. Már ha akarsz. Ehhez lehet, hogy félre kell tenni kicsit a büszkeséged. hisz gondolj bele...láttál már büszke hangyát? Nem?
Pedig már 130 millió éve élnek itt a Földön. :)

Szóval összefoglalva, ha baj van:
1. Ne misztifikáld túl!
2. Próbáld máshogy!
3. Kérj segítséget!
4. Ha nem elég, kérj még többet, együtt minden könnyebb!
5. Ha még így sem megy, nyiss egy sört!
+1. Ne légy Ökör! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://gismo8.blog.hu/api/trackback/id/tr36472803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása