Gismo, a hős szörnyecske

Az én kockahas receptem - Te is rabszolga vagy

2013. október 14. - Gismo8


Tudom, hogy szombatra igértem, elnézést, csak hát az idő... :)

Meg sem tudnám számolni, hogy a valóra vált álmok-os posztom óta mennyien írtatok Nekem, hogy mondjam el mit hogy csináltam. De főleg, hogy mit ettem. Mi sem egyszerűbb ennél, simán le tudom írni. De már az ezelőtti két posztban is kihangsúlyoztam az akaraterőd szerepét. Mert bizony arra szükséged lesz. Én meg azért "rizsázok" annyit, mert nem az edzés és nem is a kaja a kihívások, amelyekkel meg kell birkóznod. A szokásaid. Azzal kell megküzdened, ha úgy tetszik MAGADDAL kell.


beforeafter3.jpg

Egy kicsit jobban érzem magam most ;)

Ha azt várod, hogy most ide leírom, hogy reggel ezt ettem, délben meg ezt ettem, estére meg azt, akkor ne haragudj, de csalódást fogok okozni. Vagyis részben. Erről is lesz szó, de nagyon fontos, hogy felmérd a helyzeted, hogy felismerd az erősségeid és gyengeségeid, és hogy ezeket aztán a helyén kezeld. 


OLVASD EL, amit írok, mert KÖNNYEBB lesz NEKED! :)

A diéták - személyes véleményem
A diétákkal az a baj, hogy az emberek félreértelmezik őket.
Nem az a baj velük, hogy nem működnek, hanem hogy ideiglenes megoldást nyújt, mint ahogy ő maga is ideiglenes.
Más szóval: ha a kívánt formádat fogyással tudod elérni, akkor tényleg diétára van szükséged. De ha azt meg is akarod tartani, na, akkor már okosabbnak kell lenni.

Nagyjából mindenki tudja, mit kell(ene) enni, mit kell(ene) inni (hisz a csapból is ez folyik), de kevesebben jutunk el odáig, hogy rá is vegyük magunkat. Ennél meg még kevesebben jutunk el odáig, hogy ha már elkezdtük, tartsuk is magunkat. És ezzel nincs is semmi baj. Ilyenek vagyunk. Ilyen az emberi természet. Ha valamihez hozzá vagy szokva X éven keresztül, egyik napról a másikra bizony rettenetesen nehéz áttérni valami másra. Azt meg fenntartani a kezdeti lelkesedés lappadása után, azt kell mondjam szinte lehetetlen. Velem lehetsz őszinte. Szereted a pizzát. Mindenki szereti, én is. És nem akarod eldobni életed végéig. Na, én sem! A jó hír, hogy nem is feltétlen kell.

Ezt a neten találtam, szerintem elég találó, nem is magyaráznám

Visszakanyarodva az első pár gondolathoz, a szokásaid babám, na, azokkal van baj. 
Egy éve én még rengeteg cukros és szénsavas löttyöt ittam, rendszertelenül ettem, de az az evés is inkább zabálás volt, ráadásul nem valami változatosan. Az első dolgom az volt, hogy összegyűjtöttem a netről a fontosabb tudnivalókat egészséges táplálkozás témakörben. Amivel a legtöbbször a legtöbb helyen találkoztam, azokat összegyűjtöttem, majd ha úgy tetszik, pontokba szedtem magamnak, kitüntetett figyelmet szentelve azokra a dolgokra, amikről tudtam, hogy nálam nagyon nincs rendben. (majdnem minden)

Én ehhez a 8 szabályhoz tartom magam mostanában:

1. Egész nap törekedj a magas fehérje tartalmú ételek fogyasztására, étkezéstől függetlenül
2. Étkezz 2-3 óránként.
3. Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár, és vacsorázz úgy, mint egy koldus
4. Fogyassz sok zöldséget, ezt egész nap megteheted
5. Fogyassz gyümölcsöt reggelinek, vagy tízóraira
7. Ne edd magad degeszre
8. A szénsavas löttyöket kerüld, igyál inkább vizet, teát, hosszú kávét.


Ezeket a hétköznapokon elég komolyan betartom. És már most nem is esik nehezemre. Nem kell külön figyelnem rá, szokássá vált. Egy régi szokást lecseréltem egy újra. Hogyan? Tudatossággal. És azt hiszem, ez a kulcs. Ez a trükk. Ez a csodaszer. Nem a mindenféle agyonmarketingelt áru. 

Én azt ajánlom, kezd el használni Te is a fejed, mert a szokásaid rabja vagy. Mind azok vagyunk. Ezt vagy elfogadod, vagy nem, a tényen nem nagyon változtat. ;)

Mind rabok vagyunk...

Miután nagyjából tudtam, hogy kellene ennem, már csak idáig kellett eljutnom, hogy ezt meg is valósítsam. De mint írtam, ez egyik napról a másikra túl kemény. Legalább is nekem, én ehhez gyenge vagyok, bevallom férfiasan. Szóval kellett egy terv, legalábbis fejben, hogy fokozatosan hogy fogom átalakítani a táplálkozási szokásaimat.

Így kezdtem: Életem legnehezebb szakítása volt.
Egyrészt egy csomó pénzt is megspóroltam, mert nem költöttem üdítőkre, másrészt, minthogy a szénsavas üdítők savasítanak, éhesebb is leszel tőlük, illetve a testedet zsír raktározására késztetik. (Ezzel próbál védekezni a savasodás ellen)
Szóval ezzel kezdtem. Nem azt mondom, hogy sosem iszok meg egy kólát, de a napi 2 literről átálltam a heti 2-re, de sokszor még annyi se fogy.
Miután egy hónapig sikeresen vittem a szénsav mellőzős projektet, jöhetett a kaja.
Szinte minden étkezésem tartalmaz valamennyi fehérjét. Minden nap fehérje shake-el kezdem és zárom a napot. Ez egy italpor, ami nagy százalékban tartalmaz fehérjét, semmi extra. A fehérjéknek millió fajtája van, de egyelőre elég annyit tudnod róla, hogy az izmaid építő elemei, és nehezebben, lassabban emészted, meg mint a szénhidrátokat. Éppen ezért, ha fehérje dúsan táplálkozol, kiegyensúlyozottabb lesz a napod, mert egyszerűen mire megéheznél már megint eszel. Én már most nem azért eszem, mert éhes vagyok, hanem mert tudom, hogy itt az ideje. 
Csak akkor találkozok az éhséggel, amikor keveset alszok, olyankor egész nap egy múlni nem akaró éhség érzet gyötör, mert a testem érzi, hogy több energiára van szükségem, gondolom én.

Nem volt egyszerű, de elhagytam a szénsavas üdítőket

Szóval én az üdítő lerakásával kezdtem. Aztán elkezdtem keresni a megfelelő fehérje forrásokat, amiknek később megtaláltam a helyét az étkezéseimben. Szinte minden nap eszek tojást, csirkemellet, soványtúrót. Ezeket ehetem reggel-este, mindegy igazából. A lényeg, hogy megismerkedtem ezekkel a kajákkal és elkezdtem lecserélgetni a rosszakat újakra, jókra.
Hogy egy kicsit megfoghatóbb legyen, mit és mennyit eszek most, leírom, hogy hogy néz ki egy napi kajám:

Reggeli: Fehérje shake + egy alma, néha azért becsúszik egy egy szendvics, ha nagyon keveset aludtam
Tízórai: Valami gyümölcs, általában egy alma
Ebéd: Csirkemell ala Anyukám, zöldség körettel
Uzsonna: Soványtúró + valami zöldség
Vacsora: Fehérje shake + esetleg megint egy kis túró, ha már megnyitottam a dobozt :)))

***Zosa7 blogpajti felhívta a figyelmem, hogy ez elég kevés szénhidrát, és ránézésre tényleg! Alant a kommentek közt majd olvasd el, hogy mit írtam kiegészítésképp. Ez csak egy példa étkezésem. Nem minden nap néz ki így, van hogy kicsit több szénhidrát is bekerül. A lényeg, hogy ennél kevesebbet nem eszem egy nap sem, többet igen, de nem sokkal. Napi igénybevételtől is függ. 


Ez nem hangzik valami soknak, tudom, de valójában elég. Sőt. Mint írtam nem igazán vagyok éhes soha. Régen ennyit ettem volna egy étkezésre.Az igazság az, hogy legtöbbünk (már akiknek súlyproblémái vannak, mint nekem is) egyszerűen sokat eszünk. Többet, mint kéne. 

A kajálásról egyébként nagyon sok hasznos dolog fent van a neten. Így én ebben a mostani posztban azt szerettem volna kihangsúlyozni, hogy a tartós eredményhez nem diéta kell, hanem életmódváltás és azt is szeretem volna, hogy megértsd, az hogy mit, mikor és hogy eszel, az szokás kérdése. És ha ezt megérted, akkor mehetünk tovább, átalakíthatod az életed, átalakíthatod a tested. Megváltoztathatod a szabályaidat. Megválthatod a világot. Just like that. A SZOKÁSaidat kell átalakítani. 

Étkezz egészégesen! Érezd magad Egészségesnek! Légy Egészséges!


Azt tudnod kell azért, hogy én is eszek néha pizzát, és hamburgert is. Hétvégente bulizom és alkoholt is fogyasztok. Még is tudom tartani a súlyom, mozgással és azzal, hogy az étrendem mindentől függetlenül a legtöbbször a fenti sémát követi. (de nyilván nem minden nap eszem ugyanazt)

Azt észrevetted, hogy a hatodik "szabály" hiányzik a felsorolásból? :) Ha igen, precíz és figyelmes ember lehetsz, aki szereti a számokat és a rendet. De ez most mindegy. :)
Nem véletlenül hagytam ki, kiemelt fontosságú szabály. A 6. szabály tehát:

Légy BÜSZKE arra, hogy odafigyelsz magadra! Tegyen BOLDOGGÁ a tudat, hogy jót eszel! Mond el ezt másoknak is és ösztönözd őket, hogy kövessék példádat.

 Pacsi! Jó kajálást! Tudom, hogy szombatra ígértem, de nem jutottam odáig, eléggé kimerítő hetem volt.
Szóval számolj le a rossz szokásokkal, és helyükre kerüljenek jó szokások.
Tudom, hogy nem teljesen ilyen posztot vártatok többen, de azt hiszem nagyon fontos dologra jöttem rá, és fontos lehet Neked is. Viszont nem tudom, hogy kajálás terén ez elég-e és térhetek rá a mozgásra, vagy még boncolgassam egy kicsit a kaja témát? Mert hát tudnék még róla mesélni. :) Szóval mi legyen? :) Ide is írhattok, de Face-n is elértek. Eléggé el vagyok havazva, de tényleg tanácstalan vagyok, hogy egyáltalán van-e rá igény, hogy írjak még erről. Szóval dobjatok meg egy sorral légyszi, hogy mi legyen.

A bejegyzés trackback címe:

https://gismo8.blog.hu/api/trackback/id/tr335562402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zosa7 2013.10.15. 13:17:41

Cső! Megint én. Igen a kólák elhagyása nagyon fontos, sokan már itt elbuknak aztán csodálkoznak hogy mit mutat a mérleg. Nagyon rossz szokás ilyeneket inni napi folyadékbevitel néven. Hozzátenném hogy sok-sok vizet kell (helyette) inni napi 4-5 litert simán! Semmiképp nem árt, max annyi hogy gyakrabban mész kétbetűs kitérőre :)

Az étkezésed nem értem viszont, nem látok szinte semmi szénhidrátot, nekem ez kevésnek tűnik, el sem tudom képzelni hogy hogyan bírnám ki ebédig egy protein shake-kel meg egy almával, de ha neked bejön akkor ok.

Mondjuk én a mérleg másik oldalán kezdtem és inkább felfelé másznék ha tudnék (jelenleg 82 kg/180cm).

Túróval nagyon sokat szívtam, nagyon nehezen ment le (egy kis lekvár segített) aztán átváltottam cottage cheese-re, abból bármennyi lemegy ha úgy akarom.

Gismo8 2013.10.15. 14:13:33

@Zosa7: Tök igazad van! Jó, amit írsz!
Nálam a folyadék bevitellel sosem volt gond, a 3-4 liter mindig megvolt. viszont ha jól tudom, azért azzal is óvatosan kell, nehogy túlterheljük a vesét.

Ha Te a mérleg másik oldalán kezdted, akkor nyilván nagyon szokatlan az ennyire alacsony szénhidrát bevitel. Én endomorf testtípusú vagyok, nagyon könnyen hízok, így a szénhidrátra külön oda kell figyelnem. A fent írt példanapom csak egy a sok közül, délelőtt, ha úgy van, akkor elfér még egy kis plusz gyümölcs, időnként, ha nagyon szénhidrát hiányom van egy-egy szendvics. Viszont próbáltam úgy belőni az étrendem, hogy legyen egy olyan "száraz" étrendem, amibe adott esetben belefér egy pici "bűnözés" is legyen az pár darab ropi, vagy bármi, mivel egy elég nagy irodában ülök, és mindig kínál valaki valami nasival. Így teljesen nyugodt vagyok és nem stresszelek azon a pár falat akármin. Persze a legtöbbször nemet mondok, de egyébként nem szokott probléma lenni, hogy kevés lenne, egész jól meg vagyok ennyivel is. De mint írtam még erősen finomhangolásban vagyok, így nem kizárt, hogy kicsit több szénhidrát kap majd helyet az étrendemben. Ma például nem zöldség köret volt az ebédhez, hanem egyszerű rizs, szóval ez még alakulóban van, de jó hogy írtad, oda is írom, hogy ez nem minden nap van így, és hogy még nem is feltétlenül a tökéletes/véglelges, amihez tartani fogom magam.

Hála az égnek én nekem mindegy mit kell ennem, könnyen legyűröm, a túróval is így vagyok. Egyébként van két natúr túrókrém, ami eddig bejött, krémesebb, mint a sima túró és összetételben sem feltétlen rosszabb. Az egyik COOP termék, a másik pedig a Landmilch cucca, azt meg a SPAR üzletekben lehet kapni.

Köszi a kommentet és az észrevételeket, egy picit azért irigyellek én mindig is szerettem volna, ha azon kell törnöm a fejem, hogy tudnék kicsit hízni, vagyis nyilván inkább izmosodni. :)
Honnan indultál és mi a cél?

Inter Vencio 2013.10.15. 16:35:39

szép amit elértél. csak gratulálni tudok. minden csak akaraterő kérdése.

Szókratész idézettel zárnék amit biztos ismersz :)

"A férfinak nincs joga a fizikai edzés terén amatõrnek lennie. Szégyen számára anélkül megöregedni, hogy látta volna azt a szépséget és erõt, amire a teste képes"

U.i. Jó kis zenét toltok, ha összefutunk Debrecenben majd rád köszönök, mivel ott élek :D

Zosa7 2013.10.17. 20:57:06

@Gismo8: Én mondjuk úgy hogy 7 évvel ezelőtt 62 kiló voltam, nagyon vékony..., aztán az ülőmunkában eltöltött pár év megtette a hatását és lettem 72. Ez az első plusz 10 kiló története :D Nem tudom zsír vagy izom jött fel, de tény hogy nem nagyon mozogtam és majdnem biztos vagyok benne hogy az mind a hasamra jött fel :D

Aztán kb. 3 éve elkezdtem pakolászni a súlyokat, és így jött fel 10 kiló kb 2 év alatt, az utóbbi 1 évben tartom ezt a súlyt. A cél az lenne hogy lábra még jöjjön fel vagy 3 kiló :D szóval olyan 85-re gondolok hirtelen... csak a térdem...(kifogás :D )

Igen másabb alulról menni felfelé, de mint látod a hasam nekem is nő könnyen, szóval ez sem egyszerűen csak megeszünk mindent amitől nagyobbak leszünk sajnos... de ahogy mondod, pizza meg kóla is mehet (ritkán persze). Én sem vagyok szent, de legalább tisztában vagyok azzal hogy mennyit bűnözhetek. Csak arra kell odafigyelni az olvasóbak hogy ne a pizza meg a kóla részt húzza alá vastagon miközben tárcsázza a Pepét. Ésszel ezt is, mint mindent ;)

mutant · http://universal.blog.hu 2013.10.20. 19:14:16

Többszöri étkezés javasolt. Kell a ch, én délelőtt viszem be, zabból leginkább. Zab, víz és fehérje. Ebédre rizs vagy teljeskiőrlésű tészta. Gerlsi,köles. Ezek mind jók. Mondjuk tésztát én csak akkor eszem, ha unom a többit. Havonta kb kétszer :D Az ebéd legkésőbb egy óra magasságában van. Utána már én is csak húst, zöldséget eszem, 4-kor túrót proteinnel. Vagy protein bar szeletet. A fáradékonyság adódhat alacsony ch bevitelből, ezt ugye a ketogén diéta alkalmazói tapasztalják (csináltam 14 hétig). A túróevés
süti beállítások módosítása